ASRock Fatal1ty X99 Professional Gaming i7 - bemutató, ismertető

2017-01-15 20:16:05

Mai tesztalanyunk kissé hosszú nevet kapott, mely bőbeszédű is: a Fatal1ty család tagja, mely olyan játékosokat céloz meg, kik egyben professzionális felhasználók is.


 

A felső-középkategóriába tartozó Gaming i7 az X99 platform kellős közepén foglal helyet, tehát az esztétika mellé teljesítmény is jár versenyképes áron. Az ismét visszaköszönő piros-fekete dominanciában a fehér is helyet kapott, ezzel még „vadabb” külsőt adva az egésznek.

A korábban már bemutatott X99 Taichi-hez képest túl sok változtatást nem vonultat fel, ami majdnem, hogy evidens, elvégre a két lap egy alapra épült. Az ATX szabvány is maradt, így itt is figyelni kell a gépház méretére kiválasztáskor. Processzorok terén marad a 2011-3 megkötés, így ugyancsak az i7 6xxx széria és a Xeon E5 jöhet szóba szintén Turbo Boost Technology 3.0 támogatással. Az ehhez beszerelni kívánt hűtési megoldások tárháza is megegyezik: maradt az 5 darab 4 tűs csatlakozó (három ház, két processzor).

ASRock Fatal1ty X99 Professional Gaming i7

A bővítőhelyek nem sokban térnek el a „kisöccsétől”: a három darab PCI Express 3.0 x16 és a két PCI Express 2.0 x1 továbbra is rendelkezésünkre áll, lehetővé téve a négyutas SLI és CrossFireX megoldásokat. Nyolc darab DDR4 memóriaslotot is kaptunk, melyek egészen 3300MHz-ig képesek kezelni a modulokat ECC és XMP supporttal Core i7 esetén 128, Xeon esetén pedig 256 GB-ig. A tizenegy darab SATA3 csatlakozó száma sem változott, ahogy az sem, hogy ezek közül egy 10Gb/s-os sebességre képes, továbbá az SSD-knek is maradt a két Ultra M.2 bővítőhely. Az interneteléréshez szükséges portok, a WiFi és a Bluetooth támogatás is azonos a korábbi alanyéval.

ASRock Fatal1ty X99 Professional Gaming i7

Fel is tehetnénk a kérdést, hogy akkor miben is tér el a két alaplap a dizájnon kívül… Nos, a válasz egy része a felső panelen rejlik, ugyanis a Taichi esetében ez üres, a Gaming i7 viszont egy power és egy reset gombot is felkínál, így akár ház nélkül is ki-be kapcsolgathatjuk a szerkezetet. Ezen felül kaptunk egy plusz USB 3.0 csatlakozót, így a 2.0-ák mellett ebből is kettő áll rendelkezésünkre. Egy másik változás, hogy bár a hangzás vezérléséért ezesetben is a Realtek ALC1150 felel, a Creative Sound Blaster Cinema 3 leváltotta a Purity Sound 3-at tovább növelve ezzel a minőséget.

A hátlapi I/O panelen továbbra is három darab USB 2.0, szintén három darab 3.0, illetve két 3.1-es (egy Type-A és egy C) portot bocsátottak szolgálatunkra. Továbbá itt találhatók a szokásos hang ki- és bemenetek, a PS/2, a két LAN port és a CMOS Reset gomb.

WP_20161219_0ASRock Fatal1ty X99 Professional Gaming i7 39

Az ASRock Fatal1ty X99 Professional Gaming i7 alaplap 100 ezer jó magyar forintot kóstál, így a Taichi-hez képest nyújtott plusz teljesítményért mintegy 20 ezer forint felárat kell számolnunk. A doboz tartalmát tovább erősíti a két útmutató, a telepítő CD, az SLI hidak, a SATA kábelek, különféle csavarok, a két WiFi antenna, néhány matrica és esetleges ajándékkupon.

vissza