ASRock Fatal1ty Gaming-ITX/ac - bemutató, ismertető

2017-03-02 20:50:40

Mint azt már tudjátok, az új generációs (Kaby Lake) Intel processzorokkal együtt a hozzájuk tartozó alaplapok is piacra kerültek. Nem először tartok Z270 chipsettel rendelkező mobot a kezemben, de a Gaming-ITX/ac jóval felülmúlta elvárásaimat. Mindennel rendelkezik, amivel egy mai alaplapnak kell, ám méreteiben jócskán kilóg a tömegből. Vagy épp eltűnik? Hogy is van ez?


 

Ahogy már említettük, az ASRock volt az első, aki miniITX szabványt használt X99 chipsettel. Nos, e törekvését a Z270-re is tovább fejlesztette, látva, hogy az overclockerek jobban szeretik e szabványt a leegyszerűsített két DIMM-es dizájn miatt. Ezen kívül a Thunderbolt 3 és a vezeték nélküli internetkapcsolat is játszik, ami csak még izgalmasabbá teszi az egészet. Lássuk is, mit kínál!

Az első tulajdonság, melyet vásárlás előtt megnézünk, a processzorfoglalat fajtája. Nem teljesen laikusként már a chisetből következtethetünk a Kaby Lake-támogatásra, de 1151 lévén a 6. generációs Skylake processzorok (Celeron-tól egészen a Core i7-ig) számára is befogadást nyújt, mi több a túlhajtás is játszható opció akár teljeskörű BLCK tuninggal és Turbo Boost 2.0 technológiával.

ASRock Fatal1ty Gaming-ITX/ac

A bevezetésben már részben érintettük a memóriamodulokat, most azonban elmondanám, hogy egészen 4000 MHz-ig preferált a tuning. A referenciaérték Skylake processzor esetében 2133 MHz, míg Kaby Lake-nél 2400-ra emelkedik. Amellett, hogy maximálisan 32 GB-ot helyezhetünk el benne, XMP 2.0 támogatást is nyújt, így akár módosíthatjuk is a jellemzőket időközben.

Méretéből adódóan egyetlen grafikus kártya csatlakoztatási helyet kaptunk egy PCI Express 3.0 x16 személyében, melyben a memóriamodulokhoz hasonlóan 15μ arany érintkezők vannak. A videókimenetekről a hátlapi panelre vonatkozó fejezetben bővebben beszélünk.

Tárhely tekintetében sem marad alul társaival szemben, ugyanis amellett, hogy 6 darab SATA 3-mal látták el (6 Gb/s), a SATA Express csatlakozás is adott. Ezek nem mellesleg a RAID, NCQ, AHCI és Hot Plug supporttal is rendelkeznek. Bár a méret általában rengeteg korlátozással jár, ez esetben a gyártó minden egyes négyzetcentimétert kihasznált, ugyanis az Ultra M.2 is helyet kapott, méghozzá az alaplap hátoldalán!

ASRock Fatal1ty Gaming-ITX/ac

Processzorunk, memóriánk, tárhelyünk és képünk már van, hangunk azonban még nincs. Nos, e téren sem fogunk csalódni, erről pedig a Realtek ALC1220 Audio Codec gondoskodik SoundBlaster Cinema3 támogatással.

Tovább haladva az I/O panelen talán az első dolog, ami szembetűnik, a felső két antenna port. Igen, a Gaming-ITX/ac támogatja a vezetékes mellett az anélküli internetre való csatlakozást és ha már itt tartunk, a Bluetooth 4.0-t is. A szokásos hang be- illetve kimeneteken kívül a digitalizált hangkivezetésre szolgáló SPDIF és a képért felelős konnektorok is itt találhatók. A lap az Intel Thunderbolt 3 a Display Port 1.2-n és HDMI-n keresztüli megjelenítést is preferálja 4Kx2K (4096x2304) felbontásig 60 Hz-en. Külső tárolók és perifériák csatlakoztatására is bőven adódik lehetőség, ugyanis 6 darab USB 3.0 porttal is el van látva a PS/2 mellett. A Clear CMOS kapcsoló is itt található.

ASRock Fatal1ty Gaming-ITX/ac

A dobozban a kézikönyv mellett egy, a szoftveres támogatást részletező füzetet, egy ASRock Fatal1ty Gaming Gear képeslapot, az illesztőprogramokat tartalmazó DVD lemezt, a Wi-Fi antennát, az I/O takarópanelt két SATA kábelt (egy sima és egy derékszögű) és egy, az M.2 SSD-k rögzítésére szolgáló csavart lelünk. Összességében tehát egy méretéhez képest széleskörű támogatással rendelkező alaplapról beszélhetünk a Gaming-ITX/ac személyében, mely itthon ca. 65 ezer forintos áron érhető el. Ha netán további információra volna szükségetek, látogassatok el a gyártó oldalára!

vissza