AMD Ryzen - részletek, benchmarkok és árazás

2017-02-14 21:33:34

Eddig is voltak szivárgások az AMD új processzorjaival kapcsolatban, de az újabb adatok csak még több benzint öntenek a tűzre.


 

Hallottunk már ezt-azt az AMD Ryzen processzorai felől, azonban most újabb adatok láttak napvilágot. A német BoostBoxx jóvoltából a Passmark adatbázisába felkerült néhány részlet. Egészen pontosan a ZD3406BAM88F4_38/34_Y modellről van szó, mely elég bonyolult elnevezés... Mélyebbre ásva benne 8 fizikai magra és 16 logikai szálra bukkanunk 3,4 GHz-es alap és 3,8 GHz-es boost órajellel. Bár ez egyelőre csak egy pre-release modell, a B-stepping azt sugallja, indikatív adatokról van szó a végső teljesítményhez mérten is.

A csapat a vizsgálatokhoz egy GTX 1080-at használ a processzor mellé 16 GB 2400 MHz-es órajlű DDR4 rendszermemória mellett, melyet egy MSI A320M Pro-VD alaplapba ültettek. Látható, hogy ez esetben egy árorientált összeállításról beszélünk, így a belépő szintű AM4 chipset és a RAM 17-17-17-es időzítése korlátokat állíthat fel. A diavetítésben feltüntetett diagramokon több processzorhoz is viszonyíthatunk mindkét fél háza tájáról.

A fentiek közül talán az overall pontszám lehet a leghasznosabb, ám mivel ezen esetekben gyakran az Intel processzorai az alapértelmezettek, a valós adatok minimális mértékben eltérhetnek, főleg, ha egy Ryzen-specifikus optimalizációról beszélünk. Az újonc jó mutatókkal rendelkezik minden téren (néhányban szinte kimagasló), így ígéretesnek tűnik. A teljesítményjavulás az FX-8370-hez képest elég szembetűnő, bár vegyük figyelembe, hogy az előbb említett probléma az ő esetében is fennáll. Valós adatok szerint az FX-8370 15%-kal lassabb, mint a PassMark v9-ben, mely tényért, és a fenti képekért köszönet a PCGamer-nek! Valós teszteket a Ryzen-ről ők sem tudtak készíteni, mivel nem rendelkeznek a hardverrel, és ha más is volna a helyzet, NDA alatt lenne. Akárhogy is, a mutatók szerint e modell az 5960X-szel (és a 6900K-val) verseng, ahogy ezt már a New Horizon folyamán is fejtegették.

Egy másik forrás, a TechPowerUp jóvoltából került fel a netre a következő ütemterv, mely a főbb adatokat és az árazást foglalja magába. Ha lehet hinni a pletykáknak (mivel az AMD felől még semmi nem nyert megerősítést), a Ryzen processzorok március körül kerülnek forgalomba. Az alap órajelek mellett a turbo is szemügyre vehető, mi több, egy XFR clockspeed-et is kapott, melynek eléréséhez kimagasló hűtésre van szükség.  Utóbbi sajnos nem túl informatív, de reméljük, minél hamarabb kiderül, mit is takar pontosan. Az árazás is igencsak kedvezőnek mondható, hiszen ha megnézzük, a Core i7-6900K-val (1050$) versengő alanyok 320 dollár körüli áron kerülnek a polcokra.

amd ryzen

Ahogy már említettük, a jelzések alapján a megjelenés március 2-án esedékes. Kíváncsian várjuk, milyen eredményeket produkálnak az új termékek játék közben a konkurens processzorokkal szemben. Elnézve a Ryzen 3 - igencsak költségbarát - szériát az AMD-nek minden esélye megvan az újbóli élvonalba kerülésre!

vissza