AMD - bemutatták a Ryzen-t és brutális!

2016-12-14 00:22:49

Lezajlott a New Horizon és okosabbak lettünk az új processzort illetően.


 

Este 10-kor kezdődött a New Horizon, melyet élőben közvetítettek és melyen bemutatásra került az AMD Zen alapú processzorchip, a Ryzen. Az első alany, amibe bekerül, a Summit Ridge lesz. A 8 fizikai maggal rendelkező, 16 szálon futó CPU 3,4 GHz-es órajellel rendelkezik, mely magasabb, mint a korábban beharangozott. Különféle teszteknek tették ki az esemény folyamán, ahol a szintén 8 magos i7 6900K-val szemben bizonyíthatta tudását, legyen szó akár renderről, akár poligonok millióiról. A két processzor szinte hajszálpontosan ugyanannyit nyújtott, ám az AMD valószínűleg továbbra is olcsóbban kínálja fel ezt.

Persze eme tesztekbe mélyebben is belenyúlhattak volna ahelyett, hogy a rivális oldal termékét próbálják lekicsinyíteni... - Hénya

Érdemes megjegyezni azt is, hogy míg az i7 6900K 140 W-os TDP-vel rendelkezik, itt mindössze 95 W-ról beszélünk. A hatékonyság maximalizálása érdekében különféle technikák is felütötték a fejüket: ők a SenseMI. Itt a Pure Power is, mely folyamatosan figyeli a chip hőmérsékletét, miközben folyamatos teljesítményszintet tart fent. Eközben a Precision Boost 25 MHz-es ugrásokkal emeli a teljesítményt a fogyasztás növekedése nélkül. Az XFR (Extented Frequency Range) érzékeli, ha fejlettebb hűtőt szereltünk fel, majd ennek megfelelően magasabb frekvenciát engedélyez.

Az első három tehát a sebességet, az erőt és az állóképességet növeli, na, de mi van az utóbbi kettővel? A Neural Net Prediction érzékeli a két utasítás közti várakozási időt, majd az időzítésen javítva időt takarít meg. A Smart Prefetch szintén az adatokhoz nyúl, de ő nem vár, hanem próbálja kitalálni, mire van szüksége következő lépésként a processzornak.

A Ryzen az első negyedévben kerül a polcokra, aztán a másodikban érkezik a 32 magos Naples, majd később a Raven Ridge.

Mikor már azt hittük, vége a közvetítésnek, berobbant egy komplett PC, melyben a Ryzen mellett az új Vega kódnevű videókártya lapult és egy rövid betekintést kaphattunk az EA Battlefront-jába 4K felbontáson.

[caption id="attachment_23383" align="aligncenter" width="620"]amd-ryzen-15 Egy Naples-szel felszerelt konfiguráció hűtő nélkül.[/caption]

vissza