ADATA SU800 M.2 - bemutató, ismertető

2016-12-10 20:21:26

Az ADATA még augusztusban indította el SU800-as SSD-it 2,5”-es formátumban, nemsokára pedig az M.2-es változat is napvilágot lát. A két kínálat hasonló funkciókkal és teljesítménnyel rendelkezik, azonban az újak a szintén kedvező árért egy sokkal kompaktabb méretben jelennek meg, így a vékonyabb notebook-okkal is kompatibilisek, kábelre sincs szükség és az energiaigény is jelentősen lecsökkent. Mivel közvetlenül csatlakozik az alaplaphoz, a hatékonyság is nőtt.


 

Az M.2-es SU800 család 128, 256, 512 Gb-os, valamint 1 TB-os változatban érhető el. Nálunk a második járt, mely általános felhasználásra tökéletesen elég, sőt… Manapság már szinte elengedhetetlen egy SSD a számítógépben, főleg, ha nem a legolcsóbb árkategória komponenseiből szereltük össze. Egy 120 GB-os változat már rengeteg igényt kielégít, hiszen az operációs rendszer telepítése mellett is marad egy kis szabad hely rajta, ám a 256-osra már néhány, akár nagyobb kaliberű játék is felfér szükség esetén.

adata-su800-m-2

Már első pillantásra feltűnik, hogy bár kábelre ez esetben nincs szükség és a méret is jelentősen csökkent, ez a csomagolásról nem mondható el. Kinyitva a dobozt, az SSD-t egy műanyag keretben találjuk, hogy semmiféle fizikai hatás ne érhesse, míg a gyártótól a vevőhöz kerül, bár semmiféle strapabíróságra vonatkozó adatot nem közöltek. M.2 SSD révén kisebb paraméterekkel rendelkezik, mint a korábbi Mini PCI Express vagy mSATA meghajtók. A 2280-as jelöléshez híven 22 mm széles és 80 mm hosszú.

Teljesítményét tekintve nem sokat változott 2,5 hüvelykes elődjeihez képest. A 6 Gbps-os csatolófelületnek megfelelően az olvasási 560, míg az írási sebesség 520 MB/s-on tetőzik. Utóbbi adat alól a 128 GB-os változat kivételt képez, ő 300 MB/s-mal bír. A korábbiaknál bejelentett 90.000/80.000 IOPS sem változott.

adata su800 m.2

Ráadásként a kicsike az átviteli sebességre jótékony hatással bíró SLC caching-gel, az alacsony fogyasztást eredményező DevSleep üresjárati üzemmóddal, DRAM cache-sel, SLC móddal, LDCP-vel, RAID motorral és Data Shaping-gel lett felvértezve. Ezen funkcióknak köszönthetően az MTFB, azaz a meghibásodások közti átlagidő a szokásos 1,5-ről 2 millió órára nőtt, bár a jótállási idő maradt 3 év. Az SU800 M.2 tartalmazza az SSD Toolbox menedzsment szoftvert, valamint a Migration Utility adatmigrációs alkalmazást is.

A több téren való javulást az árak nem tükrözik, ugyanis az 1 TB-os modell kivételével 5-10 dollárral kerülnek majd többe az M.2 változatok, mint a hagyományos 2,5 hüvelykesek.

vissza