A Ryzen Threadripper doboza nagyobb, mint egy mini-ITX PC

2017-07-25 19:12:54

A vezérigazgató az érkező Vega és Threadripper rajtról prezentált.


 

Akárhogy is nézzük, egyelőre nem sok mindent tudunk az AMD Threadripper-jéről, de mint kiderült, a hónap végén okosabbak leszünk. A processzor, pontosabban processzorok a SIGGRAPH 2017-en mutatkoznak majd be a cég Vega kártyáival karöltve. És hogy miért többesszám? Ugyanis két variánst is prezentálnak az eseményen: a 12 magos, 24 szálon futó 1920X-et, valamint a 16 magos, 32 szállal dolgozó 1950X-et. Míg előbbi 799, utóbbi 999 dollárt kóstál majd. Lisa Su jóvoltából pedig a termék szelencéjére is szemügyre vehettük.

Korábban már volt róla szó, hogy a Threadripper csomagolása új formát ölt, valamint méretileg sem mondható kicsinek, köszönhetően az új hűtőnek. A növekedés értelemszerűen magára a dobozra is kiterjed, mely mint kiderült, meghaladja egy mini-ITX szabványú PC paramétereit. Ez feltételezhetően a hardvertesztelők és elemzők számára készített példány, és tartalmazza a coolert.

amd ryzen threadripper

A TR!-es processzor méreteiből adódóan kizárja a mini-ITX-es szabványt, hacsak valaki nem készít egy alaplapot, melyen a foglalaton és memóriaslotokon kívül más nem helyezkedik el, de a micro-ATX lapon is meglepődnék számára. Mivel egyértelműen "a nagyobb jobb" piaci részleget célozza meg, ez nem feltétlenül rossz dolog, főleg a munkaállomásokat tekintve.

[caption id="attachment_28651" align="aligncenter" width="700"]A kézben tartott műanyag darabka egy új Core i9 chip méretének felel meg. A kézben tartott műanyag darabka egy új Core i9 chip méretének felel meg.[/caption]

Érdemes lehet azt is figyelembe venni, hogy a verseny így nyitottá válik az Intel Kaby Lake/Skylake-X architektúrájával szemben. Az új Ryzen-ek akár 4 GHz-es alapórajelet is kaphatnak, mely egyenlő mag/szál teljesítményben felülkerekedhet a konkurencián egyes területeken. Mondanom sem kell, hogy a 1950X ezer, illetve a 1920X nyolcszáz dolláros címkéje nem kicsit lehet csábító az i9-7900X és 7920X több, mint 1300 dollárjával szemben, ha képes ugyanazon performanszot produkálni.

vissza