20. születésnapját ünnepli a Panasonic Toughbook sorozat

2016-12-07 23:38:21

1996 óta segítik a szélsőséges környezeti körülmények között dolgozó felhasználók, katonák, mérnökök, olajipari szakemberek munkáját a Panasonic strapabíró Toughbook és Toughpad mobil eszközei, melyeket a piac igen pozitívan értékel. A gyártó több notebookot és tabletet értékesített Európában ebben a kategóriában tavaly, mint versenytársai együttesen.

 

A VDC Research legfrissebb adatai szerint a Panasonic kimagaslóan vezeti a robusztus kialakítású mobil eszközök európai piacát. A bevétel alapján 2015-ben 66 százalékos piaci részesedést ért el a strapabíró notebookok és hibridek szegmensében, és a strapabíró tabletek kategóriájában is 59 százalékos részesedést mondhat magáénak. Piaci fölényét az eladott darabszám is jól érzékelteti, Toughbook és Toughpad termékvonalában a Panasonic tavaly több eszközt értékesített Európában, mint többi versenytársa együttvéve.

Napra pontosan 2016. szeptember 26-án ünnepelte huszadik évfordulóját a Panasonic Toughbook, de az előkészületek már korábbra datálódnak: a Panasonic ugyanis közel harminc éve, 1987-től gyárt hordozható számítógépeket, és a vállalati ügyfelek visszajelzéseire figyelve már akkor felismerte, hogy a piacnak szüksége lenne kimondottan robusztusra tervezett, professzionális színvonalú, strapabíró mobil számítógépekre, amelyek fenntartási összköltsége – állóképességüknél fogva – szintén kedvező.

army-2

Egy kis történelem

  • 1996 – A Panasonic bemutatta a Toughbook termékcsalád első modelljét, a por- és nedvességálló CF-25-öt, amelyben az sem tett kárt, ha 70 cm magasságból leejtették.
  • 1999 – Utóda, a CF-27 a mobil számítógépek körében a világon elsőként beépített GSM és WAN hálózati képességekkel bírt, és érintőkijelzős változat is készült belőle.
  • 2003 – A Panasonic elsőként mutatta be a kifordítható érintőkijelzőt, amely a ma népszerű, hibrid laptopok kifejlesztéséhez nyitott utat.
  • 2008 – A Toughbook CF-U1 a világ első, strapabíró és ultrahordozható, teljes Windows operációs rendszert futtató PC-jeként lépett színre, amelyen vonalkód- és ujjlenyomat-olvasó is helyet kapott
  • 2012 – Megjelent az első, Windows alapú Toughpad strapabíró tablet
  • 2016 – A Panasonic bejelentette a világ első, teljesen strapabíró kialakítású hibrid laptopját, a CF-20-at

„Minden ízükben strapabírásra tervezi a Panasonic Toughbook és Toughpad eszközeit” – mondta Orosz Péter, a Panasonic Computer Products Europe dél-kelet-európai partnermenedzsere.

helicopter

A jövő strapabíró lehetőségei

A Panasonic a közelmúltban olyan kompetenciákat is bevont fejlesztőcsapatába, amelyeknek köszönhetően a kereskedelmi alkalmazásokban eszközei mobil értékesítési pontként, mobil fizetésre is használhatók.

A Toughpad FZ-M1 tablet legújabb változata az Intel RealSense 3D kamerájával szintén izgalmas lehetőségeket kínál a kereskedelem és a logisztika számára. Segítségével a vásárlók egy bútoráruházban például megnézhetik, hogy a kiválasztott darab hogyan mutatna és férne el lakásukban, a raktárakban pedig a csomagméret azonnali lemérésére és a tárhelyhasználat optimalizálására használható az eszköz.

További fontos területe a fejlesztéseknek a nem kevésbé strapabíró dokkolóegységek tervezése és gyártása, amelyekkel a Toughbook laptopok és Toughpad tabletek járművekben rögzíthetők. A walesi Cardiffban működő gyárában a Panasonic Global Docking Solutions néven külön csoportot hozott létre, amely 3D szkennerekkel és nyomtatókkal felvértezve egyedi igényekre szabott dokkolóegységeket is rövid átfutással elő tud állítani.

A huszadik évforduló alkalmából a Panasonic versenyt hirdetett, amelyen a legidősebb, működő Toughbookról készült videó feltöltésével lehet részt venni 2016. december 31-ig. A győztes jutalma egy látogatás lesz Japánba, a kobei gyárba, ahol megépítheti saját, új Toughbookját is. A verseny részletes szabályai és regisztráció megtalálható a hivatalos weboldalon.

vissza