Sonic Forces – teszt

2018. február 2. 4:11 du.
„A készítők is érezték, főleg a ritka gyenge játékidő miatt, hogy valamit tenni kell, így alapból olcsóbban, 12.000 Ft-os áron került a boltok polcára...”
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

T

egye fel a kezét, aki hallott már a Sonic Cycle nevű mémről. A széria rajongói most valószínűleg nagyokat sóhajtoznak, akik pedig csak erre tévedtek, hadd világosítsalak fel titeket. A Sonic Cycle egy 3 fázisból álló folyamat, amelynek szinte minden pontja érvényesül a modern Sonic játékok kapcsán. Az első fázis a remény fázisa: bejelentenek egy új Sonic játékot, látjuk kedvenc főhősünket egyedül, látványos szép helyszíneken akciózni, a rajongókat elönti a remény érzete. Majd jön a második szint, az „ebbűbajlesz” fázis, mikor is egyre több anyagot mutatnak a fejlesztők a készülő játékból, feltűnnek Sonic idegesítő barátai, és szemügyre vehetjük jobban a gameplayt, amiből egyértelműen kiderül, hogy nagyon nem változott semmi. Eztán érkezünk el a harmadik, egyben utolsó fázishoz, hívjuk csak „verje meg az Isten” fázisnak: ekkor megjelenik a játék és kiderül, hogy minden félelem jogos volt, a gameplay gyenge közepes, a barátok száma megsokszorozódott és úgy álltalában kaptunk egy felemás, de inkább gyenge Sonic élményt. Ismét. Bár voltak rá példák, hogy egy-két alkotás kilépett a Sonic Cycle vesztőhelyéről, lásd Sonic Generations vagy épp a Colors, de ne aggódjatok, mai tesztalanyunk, a Sonic Forces ékes példája az előbb leírtaknak.

A történet szerint Sonic és barátai szörnyű háborúban állnak a gonosz Dr. Eggmannel és az ő csatlósaival. A jó doktor pedig bevet egy eddig nem látott ütőkártyát egy új karakter, Infinity személyében, aki annyira OP, hogy az konkrétan az intró alatt úgy elbánik a kék sündisznóval, mint még soha senki. Sonicot el is viszik magukkal a gonoszok, majd megjelenik Kettődés Sonic meg egy újonc, akik elsőszámú feladata visszaszerezni az öreg kék harcost, majd legyőzni Infinityt és Eggmant.

Ezzel a történettel a Sonic játékuniverzum elért egy újabb mélypontot. Nem is feltétlenül annak gagyisága miatt, hanem mert nevetségesen komolyan van véve. De komolyan, az eredetileg Sonic, majd eltűnése után Knuckles által vezetett csapatot Ellenállásnak hívják. Mert ugye véresen komoly háborúban vannak éppen a dokival. Azt, hogy miért vagy minek, arra sajnos választ nem kapunk, a lényeg csak annyi, hogy nagyon komoly a háború. Aztán ott az új főhős, az újonc, akinek pedig flashbackjei vannak a multról, mikor is Infinity felégette a háború elején a falut, ahol élt, megölve ezzel a szeretteit. Érted, itt vannak ezek a cuki, plüssállatkák, akik amugy nagyon aranyosak, emellett többségük teljesen életképtelen, és elkezdenek nekem elmesélni egy vietnámi háburús drámát, annak minden komolyságával. A játék fináléjában pedig, hogy teljes legyen az összkép, kapunk majd egy (szerencsére nagyrészt csak átvezető formájában) konkrét csatajelenetet a Gyűrűk Ura 3-ból, ahol is az eddig megismert összes jó és összes gonosz (és klónjaik, így több százan) vérre menően egymásnak esnek. No comment.

Maga a játékmenet 3 részre osztható: megtalálhatóak a klasszkijus Sonic pályák, Klasszikus Soniccal 2D helyszíneken, Modern Sonic a 3D-s pályákon akciózik és ott van még a játék igazi főszereplője, az Újonc, egyedül vagy Soniccal kiegészülve száguld végig 3D-s világokon. Ezen részek felsorolásának sorrendje nagyjából egyezik az álltaluk nyújtott minőséggel is. Klasszik Sonic pályai egészen letisztultak, szépen hozzák a régi Sonic játékok élményét, irányítása is szépen balanszírozott. A modern Sonic pályákkal sem lenne kifejezetten probléma, csak borzasztóan egyszerűek. A pályák és helyszínek bár egy kaptafára készültek, legalább látványosak és akciódúsak (ugye háború van), de igazából az analóg kar jobbra-balra huzigálásán, és az ütés gomb rapid nyomkodásán kívül sok feladatunk nem lesz. 3D Sonic is hajlamos átmenni a pályák egyes szegmenseiben 2D-ben, ilyenkor pedig olyan érzése van az embernek, mintha a Klasszikus Sonic és ezen 2D-s világokat két külön fejlesztőcsapat csinálta volna. 3D Sonic mozgásmechanikája egyszerűen nem illik bele a 2D környezetbe, és ez sok-sok félreugrással majd halállal, majd fejlesztők édesanyjainak erőteljes csuklásrohamjaival végződik.

A végére hagytam a játék legjobb viccét, amin nem tudom, hogy sírnom kéne, vagy nevetni. az Újonc. A karakter, akit te készítesz. Egy néma hős, aki te vagy. A Lázadás utolsó reménysugara. Hat különböző állatfajból választhatunk (medve, madár, kutya, stb…) és a pályák után kapott rewardokból pedig az egész sztori folyamán öltöztethetjük, csinosíthatjuk a kis karakterünket. Én készítettem egy gonosz szemű, sebhelyes rókát, aki katonai felszerelésben szelte végig a pályákat. Bármennyire is jól hangzott ez az elején gondolatban, a végeredmény inkább egy szerencsétlen valami lett, ami ha nem én irányítottam volna, már biztosan öngyilkosságot követett volna el. Nem szívesen bántanám a Forces ezen újítását, de szerintem jogosan fel kell tegyem a kérdést. Ha veszek egy Sonic játékot, akkor kit szeretnék irányítani a játék több mint 50 százalékban? Amy-t? Shadowt (ajj a jó kis Shadow the Hedgehog PS2-re, de rossz volt)? Rogán Antalt? Nem rossz ötlet, de leginkább a főhőst. Ugyanúgy, ahogy a Tomb Raidert sem szeretném a Croft család halhatatlan inásával végigjátszani. És itt bizony a játék nagy részében az Újoncot fogjuk irányítani. És sajnos funkciója sincs sok, kaphat mindig valami egyedi power-upot (nagyobb ugrás, erősebb ütés), de teljesen kihagyható lenne.

A legjobbat nem írtam még. Ez a játék pofátlanul rövid. Én első végigjátszásnál 4 és fél órát öltem bele intrótól a stáblistáig. Persze aki minden csillagot meg akar szerezni, meg minden pályát S rankra ki akar tolni, annak megduplázódhat ez a szám, de még így is, ha visszagondolok az elmúlt évek Sonic játékaira, legalább dupla, de néha négyszer ennyi játékidőt is képes volt nyújtani. A program grafikailag viszont egészen rendben van, mint említettem a 3D-s pályák hátterei kifejezetten szépek és a karaktermodellek is szépen ki vannak dolgozva. A zene pedig tipikus ismeretlen rock zenék sokaságából áll, de a jobbik fajtából, ha ma 13-14 éves lennék, még az is lehet, hogy rendszeresen hallgatnám az egyes pályák alatt felszólaló muzsikákat.

Összességében kinek tudom ajánalni a Sonic Forces-t? Rajongóknak mindenképp, hogy újra megtapasztalják a Sonic Cycle élményt. Akik nem igazán vannak otthon a Sonic játékokban, azoknak viszont nem ezt ajánlanám kezdéshez, inkább a Generations-t, ami szerintem mai napig a legjobban összerakott Sonic élményt nyújtja. A készítők is érezték, főleg a ritka gyenge játékidő miatt, hogy valamit tenni kell, így alapból olcsóbban, 12.000 Ft-os áron került a boltok polcára, ami dícsérendő, de én még így is azt mondom, hogy várjatok vele, és majd maximum féláron szerezzétek be. Addig pedig várjuk a következő bejelentést Sonic fronton, és hogy megtöri-e az elátkozott kört.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Hénya
@Hénya
„Tabula rasa”
65%
Hénya
Kiadó: Sega
Fejlesztő: Sonic Team

+ 2D Sonic pályái
+ remek látványvilág
+ kellemes zenék

- feleslegesen komolyan vett történet
- irányítási nehézségek
- az Újonc