Lenovo P2 teszt – ébresztő, a telefon még nem alszik

2017. január 10. 1:34 du.

A Lenovo saját neve alatt kiadott készüléke tökéletesen helytáll a középkategóriában: kellemes kijelző, gyors rendszer, korrekt kamera jellemzi, ám ami még ennél is jobb, hogy rendkívül hosszú üzemidőt garantál a méretes akkumulátornak köszönhetően.

 

A Lenovónál sokáig ment a huzavona, hogy mi lesz az általuk korábban a Google-től megvásárolt Motorola sorsa. Először úgy tűnt, hogy az amerikai gyártó márkaneve marad fenn a mobilos piacon, végül azonban ebből a Moto élte meg 2017-et, a Vibe pedig inkább a középkategóriát célozza majd meg. Vannak viszont még kifutó termékek, melyek közül az egyik utolsó madárka lehet tesztalanyunk, ami a P2 nevet kapta. A tálalás gusztusos, a hosszúkás doboz tartalma pedig átlagon felüli: a mobil mellett töltőt, adatkábelt, normál headsetet (ezt nem célszerű használni), plasztik hátlapot és képernyővédő fóliát találunk.

lenovo-p2-1

A készülék olyan minőségű, amit a gyártótól elvárunk: kívülről fém és üveg borítja, van egy kis műanyag körítés, hogy az antennák ne árnyékolódjanak, ám ez belefér, kellemes a tapintás, jók az összeillesztések. Az előlapon terpeszkedő 5,5 hüvelykes, Full HD felbontású Super-AMOLED kijelző élénk, szép színeket és legjobb esetben nagyjából 480 nites fényerőt garantál, érintésérzékenysége kiváló. Van alul egy home gomb, amibe egy hibátlanul működő ujjlenyomat-olvasó is került, ám sajnos érthetetlen, hogy miért nem mellé kerültek az érintésérzékeny vezérlőbillentyűk, miért a képernyőből harap el ez a sáv. Kicsit átgondolatlannak tűnik, vagy egyszerűen csak nem akarták módosítani a szoftvert.

lenovo-p2-3

A hardver remek, a 14 nanométeres Snapdragon 625-ös lapkára egy rossz szavunk nem lehet, a 2 GHz-es nyolcmagos processzor, az Adreno 506 grafikus gyorsító és a 4 GB-nyi rendszermemória az Antutu 6.x teszten 66 ezer pontot érdemelt ki, aminél nyilván láttunk magasabbat, de kit érdekel, hiszen a microSD-vel bővíthető, 32 GB-os adattárolóra telepített Android 6.0.1 operációs rendszer minden rábízott feladatot ellát, a szoftver pedig a háttérben is takarékosan ügyködik. A Vibe UI felület témázható, okosan át lett gondolva, jól kezelhető, és nincs telenyomva felesleges alkalmazásokkal, persze azért a SHAREit, a SYNCit, a fájlkezelő, vagy a szokásos gyári appok nem maradhattak el.

Elöl egy 5 megapixeles kamerával nézhetünk farkasszemet, a hátlapi egység viszont már 13 megapixeles, PDAF-autofókuszos és dupla ledes segédfény is tartozik hozzá. Számos mód segíti a profi fotózást, van kézi (ilyenkor a záridő is állítható), panoráma, éjszakai, HDR, gyorsított, lassított felvétel. Apropó, videókat maximum 4K-ban (!) lehet rögzíteni, ez sem divat a konkurenseknél. A fogaskerék ikonra nyomva megannyi dolgot finomhangolhatunk, kezdve az érzékenységtől (ISO 100-1600) a méretarányon át egészen a fehéregyensúlyig.

A képminőség (galéria fent, nem teljes felbontású képek!), habár nem veszi fel a kesztyűt a drágább eszközökkel, teljesen vállalható, nappal a részletes és jó vonalélességű felvételekkel, szerencsére a fókuszálást is sebtiben megoldja a szerkezet. A HDR-mód azonban kedves társunk lesz a mindennapokban, mert nélküle eléggé dinamikaszegény alkotások készíthetők. Éjjel sincs gond, a manuális beállításokra érdemes egy kis időt szánni, hogy még jobb legyen a végeredmény. A kamera mellett a zenei képességeket is dicsérni lehet – nyilván egy sztereó hangszórónak a nyomába sem ér az alulra helyezett megoldás, ám hangereje egészen durva, és még a minősége sem rossz.

A P2 legjobb pontja mégis minden kétséget kizáróan az 5100 mAh-s akkumulátor, ami igencsak meglepő érték, főleg, hogy mindössze 8,3 milliméter vékony a telefon. Az üzemidő a vártnál is jobb, a takarékos kijelző és hardver miatt két napig még akkor is elketyeg, ha valaki a úton is a mobilját nyomogatva sétál, és otthon is inkább ezt veszi elő egy jó film helyett. Aki viszont nem ennyire fanatikus, az nyugodtan számíthat akár három napra is. Így kell, ha már a technológia nem fejlődik rohamléptekkel, legalább a kapacitást illik növelni. Oldalt van amúgy egy csúszka, aminek tologatásával azonnal aktiválható az extrém energiagazdaságos mód, hogy az utolsó pár százaléknál se kelljen túlságosan izgulni.

lenovo-p2-2

A Lenovo újdonsága adatkommunikációs téren is jelesre vizsgázik: van dual SIM és Cat.6-os 4G/LTE támogatás (természetesen B20-szal), Bluetooth 4.1, A-GPS GLONASS-szel, NFC, USB-OTG, plusz 802.11a/b/g/n-es WiFi, FM-rádió. A P2 tehát minden kétséget kizáróan remek modell lett, a 110 ezer forintos, gyártói garanciával kecsegtető árával pedig könnyen híveket szerezhet magának, hiszen mindent tud, amire ennyi pénzért szükség lehet, gyors, szép a kijelzője, nem utolsósorban pedig egy kiadós alvás (töltés) után később fog nyugovóra térni, mint a felhasználója.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
Legendd
@Legendd