Assassin’s Creed: Last Descendants – A New York-i felkelés – kritika

2016. december 17. 2:07 du.
„Add át magad az emlékeknek, haver. Hadd vezessenek az emlékek.”
Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

A mai felgyorsult világ nem hagy időt a töprengésre – az embernek egyfolytában naprakésznek és ébernek kell lennie, már amennyiben nem szándékozik idő előtt bedilizni a rengeteg impulzus hatására, mely nap mint nap éri. Annyi dologgal kell egyszerre foglalkozni, hogy egyszerűen nem engedhetünk meg magunknak egy pillanatnyi töprengést sem a hátrahagyott emlékeinken; legyen az egy gyermekkori gondolatfoszlány, vagy akár a tegnapi ebéd keserves agymunkával járó felidézése (kivételesen emlékszem, hogy a tegnapi ebéd lasagna volt… vagy mákos guba?).

Talán ez a pezsgő tempó az oka annak, hogy az időutazás témája ilyen előkelő helyet foglal el történetalkotó zsenijeink műveiben. Azt hihetnénk, hogy a sablonosság ezen ágát már évekkel ezelőtt kimerítették: adott egy vagy (ha a nyájas befogadó teljes megzavarása a tét) több főhős, akik halált megvető bátorsággal, valami szemekbe könnyet csalóan nemes cél érdekében visszautaznak a múltba, véletlenül odébb pöccintenek egy fogpiszkálót, ezzel átírva az egész történelmet. Matthew J. Kirby viszont úgy gondolta – áldassék érte a neve -, hogy csavar egyet a már unalomig ismételt alapelgondoláson.

3498907_5-1A Last Descendants című trilógia első része (A New York-i felkelés) teljesen új oldaláról ragadja meg az időben való ugrándozás témáját. Képzeljük el, hogy felteszünk egy sisakot a fejünkre, mely szimulációt generálva visszaröpít bennünket a múltba valamely felmenőnk testébe. Az emlékeink többé már nem a mi emlékeink, a gondolatainkkal pedig jóvátehetetlen károkat okozhatunk. Mindössze annyit tehetünk, hogy ősünk elméjének hátteréből figyelünk, és sodródunk az eseményekkel. Mégis ki az, aki önként vállalkozna ilyesmire?

 

Owen csak azt akarta bebizonyítani, hogy apját igazságtalanul ítélték el, és hagyták meghalni a börtönben, mielőtt még tisztázhatta volna magát. Éppen ezért a fiú úgy dönt, hogy saját kezébe veszi a dolgok irányítását és feltárja az igazságot. Régi-új barátjával, Javierrel felkeresik iskolájuk különc informatikusát, Monroe-t, aki egy Animus nevezetű szerkezettel múltbeli szimulációt biztosít bárki számára, aki elég bátor hozzá, hogy beszálljon a buliba. Az első időutazás alkalmával azonban világossá válik a fiúk számára, hogy Monroe nem pusztán jó szándékból ajánlott fel nekik egy ilyen lehetőséget.

A Orgyilkos Testvériség és a Templomosok Rendje mára modernebb formát öltött ugyan, de céljuk ugyanaz maradt: rendet teremteni a káosz felett más-más módszerekkel – ezt pedig csakis egy Éden Darabjának birtoklásával vihetik véghez. Így az évezredek óta folyó harc ismét kiélesedik a két frakció között annyi különbséggel, hogy Almák, Ankhok és Koponyák helyett most épp egy Szigony után megy a hajsza; pontosabban szólva annak egy-egy ágáért. A relikvia mindhárom villája eltérő hatalommal bír: egy a húshoz, egy a halhoz, egy pedig a desszerthez (valójában az egyik villa hitet, a másik félelmet, a harmadik odaadást plántál az emberekbe, de mégis ki az, akinek inkább ez a fogalomhármas ugrik be, ha villákról van szó…).

desmond1019-610b

Owen, Javier és négy másik kamasz az Animus segítségével visszautazik 1863-ba, a New York-i felkelés előestéjére. A DNS-ük alapján mind a hat gyerek felmenője kapcsolatba került azon a napon az Édenszigony egy ágával, így az ő emlékeiket végigpörgetve rálelhetnek a relikvia jelenlegi helyére. Az idő fogy, Owen és társai pedig hatalmas kihívással szembesülnek. Azon kívül, hogy két, ősidők óta fennálló csoporttal húznak ujjat, még önmaguktól sem lehetnek biztonságban. Az Animusban fel kell adniuk az elméjük feletti uralmat, az egyetlen dolgot, amelyre soha senkinek nem lehetne befolyása. A szimuláció veszélyes, odabent ugyanis megváltoznak az emberek. Fellángolnak az érzelmek, felborulnak az erőviszonyok, és barát barátnak lesz esküdt ellensége; de mindez nem számít, mert ők csak eszközök a hatalmasok játszmájában. „A tábla készen áll, a bábuk mozognak.”

jacob_frye_in_animus___assassin_s_creed_syndicate_by_juanmawl-d9kig46

(Emlékfolyosó az Animusban)

Mindazzal együtt, hogy az olvasó tisztában van a főszereplő kilétével, és azzal, hogy az egész történet miatta robban ki, bepillantást nyerhetünk a többi kulcsfigura gondolataiba is, ez pedig igazán személyessé varázsolja a sztorit. Talán attól, hogy Matthew J. Kirby eddig leginkább gyermekkönyvek írásával foglalatoskodott, az Assassin’s Creed új trilógiája is lágyabb formát ölt. A legszebb az egészben, hogy ez a hirtelen jött hangulatváltás egyáltalán nem vesz el a mű értékéből. Sőt! Bár a lassú kezdés után némi visszaesés tapasztalható, az események egyik pillanatról a másikra beindulnak és a végén akkorát robbannak, mint egy atombomba. Időtlen idők óta nem olvastam olyan könyvsorozatot, amelynek ennyire „izgisen nyitottra” hagyták volna a végét. Komolyan, az utolsó húsz oldalon, minden igyekezetem ellenére, lerágtam a körmöm; ezzel pedig fuccs a tervemnek, mely szerint karácsonyra hibátlanul pingált karmokat alkotok magamnak, de a Grincs vigye már el, megérte.

bannerac

Nyerd meg a könyvet és mellé értékes ajándékokat itt!

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Faragó Noémi
@Faragó Noémi
 • Máté Sándor

  Jól mutatna a többi könyv között 🙂

  • Faragó Noémi

   De még milyen jól! Akkor szép a könyvespolc ha leszakadófélben van. 😉

 • Ábel Kiss

  Érdekesnek tűnik egy új kor bemutatása ebből a szemszögből is, habár a történelem könyveket már ismerjük! Az összes könyvben amit eddig olvastam teljesen átéreztem az akkori helyzetet és erőviszonyokat, sőt a játékot is megpróbáltam ez alapján újra játszani. Mindenképpen elolvasom ezt az új sorozatot is, és biztos vagyok benne, hogy nem fogok csalódni a folytatásban sem!!

 • Wolerex

  Már csak 4 könyv hiányzik a gyüjteményemböl és ez az egyik szoval muszaj beszereznem 😀 (és persze el is olvasom :D)

 • Gitt Márió

  Ha legalább annyira jó a könyv mind a játékok egy része akkor öröm lesz olvasni 😄

 • Noobahkiin

  Szívesen elolvasnék egy olyan AC könyvet aminek végre egy másik írója van.

  • Faragó Noémi

   Ez a jó hozzáállás! 🙂

 • Gergely Kata

  Nagyon jó írás! Felkerült a kívánságlistámra:)

 • SoapPrice

  Én szeretem az Assassin’s Creed sorozatot. Igaz, még egyik könyvet sem olvastam el, de miután elolvastam ezt a cikket, ledöbbentem. Ugye az eddigi könyvek egy-egy korábbi, történelmi eseményt dolgoztak fel, mint a keresztes háborúk, az amerikai polgárháborúk, stb… Viszont ez a könyv érdekesnek tűnik, csupán a cikk meg a címe alapján. Én szívesen elolvasnám, persze a többi rész után 🙂

 • Krisztián Püspök

  Még nincs 1 AC könyvem se de lehet hogy most kéne nekiállnom olvasni őket.

 • Aiden Pierce

  Jó kis kritika! Így már érdekel ez a könyv is!

  • Faragó Noémi

   Nagyon örülök ha sikerült meghozni hozzá a kedved! :3

 • Dávid Márta

  Én mindig is szerettem az Assassin’s Creedet 🙂 Szinte azon nőttem fel 😀

 • Tamás Fehérvári

  Ez a konyv sem marad ki 😍

 • Hőgye Áddám

  Engem eléggé meglepett az író-csere. Őszintén szólva én kisse konzervatív vagyok az AC-val kapcsolatban, kissé negatívan is reagáltam eleinte. Már az új volt, hogy nem a játék sztoriját dolgozza fel az új könyv. De a cikk elolvasása után örültem. Örültem, mert sosem szerettem, ha valakinek az Assassin’s Creed univerzumárol csak a történelmi eseményekben való ugrándozás jut eszébe. Ez egy nagyon komoly történet, a modernkori szál, az édendarabok, az Animus és a templomos kontra assassin harc még nem volt ilyen hozzám közel álló módon feldolgozva egy könyvben sem. Meggyőztetek! Igényes a cikk, könnyen befogadható, szívesen beszerezném a könyvet.

 • Péter

  Mindig is imádtam a játékokkal/hoz készült könyveket. Starcraft, Warcraft, AC… Oké hogy a story mod-ban van sok érdekesség, de ha meg fog egy világ akkor szeretek minden apró információt kibogarászni. meg olyanokat is ami csak érintőlegesen inkább a világot használva, mintsem a történet kiegészítéséhez ad egy kellemes, vagy bizarr és borzongató, de mindenesetre érdekes történetet.

  Szal.. ott a helye a polcomon 😀

 • Ben

  Nekem nagyon bejöttek az eddigi ac-k.De nagyon izgat az új ac film.Még nem játszottam a unity-vel.:D

 • Mad

  Mostanában kezdtem el szemezni ezzel a könyvvel, a kritika is csak ráerősített arra az érzésre, hogy én ezt olvasni szeretném, köszönöm 🙂

 • Ezio Auditore da Firenze

  én minden ac könyvet szívesen és nagy kedvel olvasok

 • Szabolcs Simon

  Szívesen elolvasnám az egyiket. Jól hangzik.

 • S.B. Hawk

  Egy dolgot kértem csupán karácsonyra, hogy ezzel teljes legyen a sorozatom és előbb olvassam végig a könyvet, mintsem a moziban debütálna a film és azt hiszem ez könnyűszerrel menni fog :3

  • Faragó Noémi

   Remélem tényleg ott várt a könyv, szépen becsomagolva a fa alatt. ^^

   • S.B. Hawk

    Sajnos nem v.v talán majd holnap az ismerősöknél, vagy majd ha a bálra való cipőből megmarad annyi akkor megveszem 🙂

    • Faragó Noémi

     Én drukkolok, hogy megkapd! 🙂

     • S.B. Hawk

      Megvan :3 köszönöm ❤️❤️Úristen, el sem hiszem hogy megnyertem még mindig

     • Faragó Noémi

      Gratulálok! Igazán megérdemelted. ^^

 • Tomi Kertész

  Az edigi AC könyvek is nagyszerüek voltak,de most nagyon jó lenne elolvasni egy olyan AC sorozatot amelynek más az írója és más szemszögből,formából élhetjük átt a könyvet

 • AC_fan_Anna

  Az összes ac könyvet olvastam úgyhogy nagyon várom ezt is 🙂

 • Rácz Nikolasz Norbert

  Kiváncsi vagyok milyen egy kifejezetten jelen/jövős ac-t olvasni kiváncsi vagyok rá

 • Ádám Galgán

  Menne a gyüjteménybe 😀

 • Scooby02

  Már nagyon hiányzik a gyűjteményemből 🙂 januárban be is szerzem

 • Dániel Bujdosó

  Nos akkor, ezt is elolvassuk majd. 🙂

 • Csókás Tamás

  Izgalmasnak tűnik. Biztos hogy el fogom olvasni.

80%
Faragó Noémi
Kiadó: Fumax